Tips voor het snoeien van Clematis

<h1>Tips voor het snoeien van Clematis</h1>

Het snoeien van de Clematis is niet moeilijk: vooral de bloeiperiode is hierbij van belang. Snoeien is belangrijk omdat hierdoor de Clematis rijker bloeit maar ook wordt hiermee voorkomen dat er kale planten ontstaan die enkel bovenin bloeien.
Het eerste jaar na het aanplanten kunnen alle soorten Clematis teruggesnoeid worden tot ongeveer 40cm boven de grond: hiermee wordt de plant gestimuleerd om beter te vertakken en worden kale onderkanten voorkomen.


Er worden 3 hoofdcategorieën Clematis soorten onderscheiden met elk een eigen snoeimethode (het gaat hierbij om de bloeiperiode):

Groep 1:
Alle kleinbloemige Clematissoorten die bloeien voor de langste dag (april/mei) vallen in deze categorie. De bloemen worden gevormd op stengels van vorig jaar. Hieronder vallen vroegbloeiende Clematis soorten als Clematis Macropetala, Clematis Armandii (wintergroen en vroegbloeiend), Clematis Early Sensation, Clematis Montana en Clematis Apina. Na de bloei (juni/juli) kunnen deze soorten beperkt worden teruggesnoeid. Dode en oudere takken kunnen worden teruggesnoeid tot boven de laatste knop. Tijdige snoei is goed omdat dit de aanmaak van nieuwe takken (de bloemdragers van volgend jaar) stimuleert. Snoeien voor de bloei is af te raden daar takken soms dood lijken, maar dit niet altijd zijn.

Groep 2:
Alle grootbloemige Clematis soorten die bloeien in mei-juli en ook bloeien op scheuten van vorig jaar vallen in groep 2. De volgende Clematissen vallen in deze categorie: Clematis The President, en Clematis Nelly Moser. Belangrijk is de keuze wanneer de plant het meest uitbundig moet bloeien: na de bloei (in juli) de takken die gebloeid hebben terugsnoeien of al in het voorjaar voor de bloei uit licht snoeien. Door vroeg te snoeien zal de Clematis minder vroeg in de zomer bloeien, maar wel uitbundiger.

Groep 3:
Alle laatbloeiende grootbloemige Clematis soorten die hun hoofbloei tussen eind juni en eind augustus hebben. De bloemen worden gevormd op de takken die hetzelfde jaar na de voorjaarssnoei gegroeid zijn. In maart/april (voor de groei uit) alle scheuten van het vorige jaar terugknippen tot ongeveer 30-40 cm boven de grond, net boven een dikke, gezwollen knop. De nieuwe takken moeten na de groei aangebonden worden aan het raster of hekwerk. Clematissen die binnen deze groep vallen zijn onder andere Clematis Etoile Violette, Clematis Jackmanii, Clematis Hagley Hybrid, Clematis Ville de Lyon en Clematis Viticella.

Clematis Macropetala

Clematis Macropetala