Klimplanten tips

Klimplanten om hoogte, volume en kleur in uw tuin te brengen!

Met klimplanten kunt u meerdere kanten op: lelijke, saaie schuttingen en hekwerken worden aan het oog onttrokken en u brengt extra kleur in uw tuin, bijvoorbeeld door uw pergola, prieel of rozenboog met klimplanten te laten begroeien. Hiermee creëert u zowel hoogte als diepte in uw tuin waardoor klimplanten ook zeer geschikt zijn voor kleinere tuinen of een balkon. Daarnaast nemen ze bijna geen ruimte in. Er zijn wintergroene (bladhoudende) klimplanten voor delen van uw tuin die het hele jaar groen moeten blijven omdat deze zich in het zicht bevinden en vele soorten bladverliezende klimmers. De keuze uit de vele soorten, kleuren en bloeiperioden is eindeloos. Met een goede combinatie kunt u het hele jaar door genieten van een bloemenzee in uw tuin! Zie hiervoor ook onze kleuren combinaties op Kleuren combinaties.


Ondersteuning van klimplanten
Het kenmerk van klimplanten is dat ze ondersteuning nodig hebben om omhoog te kunnen groeien. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een schutting, hekwerk, draadstructuur of betongaas, zolang de klimplanten maar houvast hebben. De planten zullen in de meeste gevallen zelf naar boven klimmen door zich vast te zetten of vast te draaien.

Wintergroene klimplanten
De variëteit in klimplanten die wintergroen zijn neemt nog steeds toe. Hieronder bevinden zich de veel geziene soorten Clematis Armandii Apple Blossom (licht roze en vroegbloeiende Clematis) en Clematis Armandii (wit en vroegbloeiend) maar ook de Clematis Early Sensation en Clematis Avalanche. Naast de Clematissoorten (zie verder Wintergroene Clematis soorten) zijn andere groenblijvende klimplanten als Toscaanse Jasmijn en de Lonicera Henryi (Kamperfoelie die na de bloei blauwzwarte bessen laat zien) ook erg populair.

Semi groenblijvende klimplanten
Naast de echt wintergroene, groenblijvende klimplanten zijn er ook klimmers die wel hun blad verliezen, maar dit pas na de winter doen op het moment dat het nieuwe blad er al aankomt. Dit zijn de zogenaamde half-groenblijvende soorten. De meest bekende hieronder zijn de Lonicera Hall’s Prolific (mooie geurende geel/witte bloemen) en de Akebia Quinata (klimbes die na de zoetgeurende bloemen nog mooie vruchten draagt).

Bladverliezende klimplanten
De meeste klimplanten verliezen hun blad in het najaar maar zijn zeer winterhard. De Wilde Wingerd (zeer geschikt om grote oppervlakten te begroeien in korte tijd) laat in het najaar prachtige verkleuring van het blad zien. Daarna verliest hij het blad maar komen er nog decoratieve vruchtjes aan. Ook de Passiflora is een krachtige klimplant waarbij u van juni tot september kunt genieten van de mooie bloemen. De Duitse Pijp (Aristolochia) laat prachtige grote bladeren zien met bloemen die lijken op een pijp. Voor de Clematissoorten verwijzen wij graag naar Bladverliezende Clematis Soorten.
De Kiwi is een bladverliezende klimplant met zeer decoratieve eetbare vruchten. De Kiwi die wij verkopen is zelfbestuivend waardoor maar 1 plant nodig is om vruchten te kunnen krijgen.

Combinaties van klimplanten
Klimplanten zijn ook prima te combineren. Een klassieker is de Clematis gecombineerd met de klimroos (bijvoorbeeld Clematis Multi Blue/blauw met de klimroos New Dawn/roze). Maar ook Clematis gecombineerd met de Toscaanse Jasmijn biedt vele mogelijkheden. Voor meer combinatie mogelijkheden zie Kleuren combinaties.

Het planten van de klimplanten
Klimplanten staan het liefst in de volle zon of halfschaduw. Het zonlicht hebben ze nodig om uitbundig te kunnen bloeien. Maar ook voor de schaduwplekken is er een goed aanbod klimplanten zoals de Klimhortensia, de Wilde Wingerd, Hedera Hibernica en diverse Clematis soorten. Zie hiervoor onze selectie onder Schaduw klimplanten.Ook bij het planten van klimplanten is het belangrijk dat het plantgat voldoende groot gemaakt wordt (40cm rond en 40cm diep). De grond kan vervolgens verrijkt worden met compost of meststoffen waarna de klimplanten in de grond gezet kunnen worden (na ze eerst voldoende nat te hebben gemaakt zodat deze de eerste dagen niet kunnen verdrogen). Tevens is het belangrijk zorg te dragen voor voldoende steun bij de groei.

Akebia Quinata

Akebia Quinata