Plant tips Clematis


Een Clematis geeft uw tuin extra kleur en hoogte en is er in alle mogelijke kleuren, bloeiperioden en variëteiten. De Clematis bloeit lang en kan prima in combinatie met klimrozen of Hedera (hagen) geplant worden waardoor de bloemen nog mooier uitkomen en saaie hagen voorkomen worden. Clematissen zijn geschikt als klimplanten (tegen muren, in bomen en in pot) maar kunnen ook als kruiper of hangplant gebruikt worden.

Beste tijd om uw Clematis te planten
Wij verkopen alle Clematissen in pot waardoor deze het hele jaar rond geplant kunnen worden (tenzij het hard vriest). Indien u de klimplanten in de zomer plant is het belangrijk om te zorgen voor voldoende water (een Clematis houdt van vocht) tegen uitdrogen en afsterven. De klimplanten in het najaar in de grond zetten kan ook prima daar de grond nog warm is en de planten dan nog nieuwe wortels kunnen aanmaken voor de winter invalt; ze zullen dan in het voorjaar extra sterk te voorschijn komen.

Het planten (volle grond en pot)
De Clematis kan zowel in de volle grond als in pot geplant worden. Hierdoor is deze klimplant uitermate geschikt voor tuin, balkon, serre en haag.

Clematis planten in de volle grond:

 • Het plantgat: er moet voldoende water aan de voet van de Clematis kunnen komen zodat deze niet uitdroogt. Een dakpan tegen te felle zon is dan ook geen goede bescherming want dan kan het regenwater de plant niet goed meer bereiken. Beter is het om gebruik te maken van lage beplanting/struikjes/gras om de wortels tegen al te felle zon te beschermen. Het plantgat moet ongeveer 40cm rond en 40cm diep zijn (en tevens 40cm vanaf de muur of boom waartegen deze moet gaan klimmen zodat de Clematis wel voldoende water krijgt).
 • De helft van de grond die uit het gat komt kan worden gemengd met humus/potgrond/meststof voor klimplanten zodat er een luchtige, rijke grond ontstaat.
 • De Clematis moet voldoende vochtig zijn voordat hij in de grond gezet wordt om uitdrogen in de eerste dagen te voorkomen. Dit kan het beste gedaan worden door de kluit (inclusief pot) gedurende 10 minuten in een emmer water onder te dompelen.
 • De plant voorzichtig uit de pot nemen en planten op de diepte zoals de plant in de pot stond (potdiepte).
 • De Clematis schuin in de richting van de steun/boom richten en voorzichtig met de vlakke hand aandrukken.
 • De eerste tijd voldoende water blijven geven. Bij warm weer het eerste jaar dagelijks flink water geven zodat de Clematis niet droog komt te staan.

Clematis planten in pot:

 • De pot moet tegen lichte vorst kunnen en ongeveer een 50cm diameter hebben. Tevens moet de diepte 50cm zijn en moet er een gat in de pot zitten waar het water door weg kan lopen.
 • Onder in de pot kunnen potscherven of stenen gelegd worden om het teveel aan water op te vangen en de Clematis tegen verrotting te beschermen.
 • De Clematis vervolgens voorzichtig uit de pot nemen en planten op de diepte zoals de plant in de pot stond (potdiepte) en aanvullen met potgrond.
 • Om te voorkomen dat de Clematis in pot snel kan uitdrogen is bedekking van de grond met boomschors of een laagblijvend plantje een goede oplossing.
 • Zodra het harder gaat vriezen is het verstandig de pot dicht tegen het huis te plaatsen en eventueel te omwikkelen met noppenfolie of stro om de ergste vorst eraf te houden.


Clematissen zijn Klimplanten
Clematissen zijn klimmers, maar hebben geen ‘zuignapjes’ zoals de Hedera dit bijvoorbeeld heeft. De Clematis moet dan ook begeleiding krijgen om zich omhoog te werken. Dit kan door een klimrek te plaatsen, betongaas te gebruiken of de planten gewoon in een boom, paal, of struik te laten groeien waar ze voldoende houvast hebben. In een pot kun je gebruik maken van een bamboo stok of boomtakken die je in de pot steekt. De eerste tijd kan het nodig zijn de Clematis wat te helpen bij het houvast krijgen door de takjes vast te zetten.

Bemesting
De bemesting van de Clematis is eenvoudig: altijd voor de bloei maar niet tijdens de bloei (anders verkort dit de bloeiperiode doordat de planten gaan groeien in plaats van bloeien). Bij zomerbloeiers kan het bemesten halverwege het voorjaar beginnen en eventueel na de bloei nogmaals zodat de groei bevorderd wordt en er eventueel een 2e bloeiperiode kan komen.
De groenblijvende Clematissoorten zoals Clematis Armandii en Clematis Early Sensation kun je het beste net na de bloei bemesten.

Clematis Armandii

Clematis Armandii